vrijdag 25 november 2016

Wat eten we vandaag: Bietenburger met feta en havermout

Hoewel we eerst nog een beetje sceptisch waren over deze bietenburger zijn we inmiddels helemaal om. Wauw dit is zo ontzettend lekker, iedereen zou 'em moeten proberen. Lang leve bieten!

Waarom bieten sowieso gezond zijn kun je hier lezen. Deze burgers kunnen makkelijk 'echt' vlees vervangen en ze zijn echt mega vullend. Daarnaast  zijn ze ook nog eens een ware smaaksensatie. Wij zijn er in elk geval over uit: Wát een ontzettende smaaksensatie! Wacht niet langer, dit heb je nodig:







NODIG (voor twee personen):

  • 2 voorgekookte bieten (geraspt of in kleine stukjes gesneden)
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 (biologisch) ei
  • 60 gram havermout
  • 100 gram feta
  • Handje verse basilicum
  • Kokos- of olijfolie om in te bakken


HOE:

  • Snijd de bietjes, de ui en de knoflook fijn en doe het in een blender of keukenmachine. Wij hadden nogal last dat de blender het niet deed omdat er niet genoeg vocht in de blender zat. We hebben daarom wat bietensap in de blender gegoten en af en toe even gerammeld, waardoor het uiteindelijk lukte. Waarschijnlijk gaat het veel makkelijker in de keukenmachine. Tip: wanneer je de olijfolie meteen in de blender doet, doet de blender het wel! 
  • Doe het in een kom en voeg de olijfolie, het ei en havermout toe en meng het door elkaar. Snijdt de feta en basilicum en voeg het bij het havermout-bietenmengsel. Maak het op smaak met peper en zout.
  • Laat het nu 30 minuten staan zodat de burgers straks goed aan elkaar blijven plakken. Als het na 30 minuten nog te vochtig is, kun je er nog wat havermout bij voegen.
  • Maak er hamburgers van, wij hadden 3 grote hamburgers, en bak ze aan beide kanten kort in olijf- of kokosolie.
  • Je kunt de burgers serveren op een broodje, maar ook als vleesvervanger bij het avondeten.


Eetsmakelijk!

Liefs,

Robin en Naomi

7 opmerkingen:

  1. Ze waren lekker! Ik heb nog een tip: als je de olijfolie er meteen bij doet, dan draait de blender/keukenmachine wel. En, volgens mij ben je vergeten te vermelden wanneer het eitje erbij moet :) Ik heb er trouwens allemaal kleine burgertjes van gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,
    Wat mooi dat ze gelukt zijn, ze zijn machtig he?

    Wauw, bedankt voor de tip! Super fijn, die gaan we proberen. En het eitje gaan we erbij vermelden.

    Liefs,

    Robin, Naomi en Eline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Net de burger uitgeprobeerd en vond hem echt lekker! Zeker een aanrader! Weten jullie misschien toevallig hoeveel calorieën deze burger heeft? Ben namelijk bezig met een betere life styl zegmaar en wil daarbij ook wat magerder eten. Dus als hij niet zo'n calorieënbom is ga ik hem zeker vaker eten! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor de carnivoren onder ons heb ik de bietenbout ontwikkeld. De bietenmassa geboetseerd om een witte wortel (peterseliewortel bijvoorbeeld) bij wijze van bot. Heerlijk om te kluiven! 45 minuten in de oven (160-180 graden). Eventueel paneren met paneermeel. Doe iets meer havervlok door de massa om de bietenmassa beter boetseerbaar te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste M,

      Geweldig! WAt een goed idee. Wij gaan de bietenbout ook snel proberen, leuk!

      Verwijderen
  5. Voor de carnivoren onder ons heb ik de bietenbout ontwikkeld. De bietenmassa geboetseerd om een witte wortel (peterseliewortel bijvoorbeeld) bij wijze van bot. Heerlijk om te kluiven! 45 minuten in de oven (160-180 graden). Eventueel paneren met paneermeel. Doe iets meer havervlok door de massa om de bietenmassa beter boetseerbaar te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik las ergens dat je eigenlijk bietjes niet moet opwarmen vanwege nitraat dat in nitriet kan veranderen ofzo? Of maakt het niet uit als je dat maar kort doet?

    BeantwoordenVerwijderen